20170703_121147 (002)

Manglende uddannelse ridser lakken på ny luftfartsstrategi

Regeringen fremlagde i dag sin nye luftfartsstrategi.

Strategien er brygget på store ambitioner om øget vækst og styrket sammenhængskraft.

Væksten skal blandt andet skabes ved, at nogle af alle pengene, som Københavns Lufthavn smider til udlandet, nu faktisk investeres i dansk luftfart.

De blå regeringspartier har også set på udfordringerne fra flere flyselskabers kreative ansættelseskonstruktioner og problemer med arbejdsmiljøet.

Regeringen skriver direkte, at der opstår problemer, når selskaber ansætter igennem rekrutteringsbureauer og som såkaldt falske selvstændige.

Derfor ønsker man at fortsætte arbejdet for fair konkurrence og rimelige arbejdsvilkår på EU-plan, hedder det i strategien.

Dermed er der gode elementer i Danmarks nye luftfartsstrategi, som desværre efterlader plads til større armbevægelser på social dumping-indsatsen i EU, men også i Danmark.

FPU ønsker mere uddannelse og mindre social dumping

Regeringen glemmer, at kampen mod kreative ansættelsesformer også kan gøres på hjemmebane. Det handler blandt om uddannelse og finansiering heraf.

Desværre er den nye strategi blanket for ethvert initiativ for styrket uddannelse for det flyvende personale.

Hvis regeringen ønsker en sund luftfart og fair vilkår, skal der investeres i uddannelse for piloter og i kabinepersonale.

FPU har sammen med arbejdsgiverne allerede lavet retningslinjerne for en offentlig erhvervsrettet uddannelse til kabinepersonalet, som stadig i 2017 en ufaglært gruppe af arbejdstagere.

Pilotuddannelsen er egenfinansieret og løber gerne op i cirka 1 million kroner (inkl. type-rating) for den enkelte studerende.

Selskaberne ved desværre godt, at de kan presse en pilot, der skylder 1 million kroner i banken til en rente på de 10 procent.

Det er netop denne blanding af økonomisk pressede piloter og skrubbesløse selskaber, der giver plads til skæve ansættelseskonstruktioner.

Ønsker du mere info om FPU’s holdning til luftfartsstrategien, så kontakt Simon Møller Eliasson på 23969804 eller på sme@flyvebranchen.dk

FPU nyhedsbrev

Modtag nyheder om dit fag, om FPU og om branchen.

Vi udsender nyhedsbreve ca. hver 2. måned.
Du kan til enhver tid afmelde dig igen.

Fakta om FPU

Flyvebranchens Personale Union (FPU) organiserer både piloter, kabinepersonale og AFIS operatør i hele Skandinavien og Grønland, og herudover vi den største organisation i Danmark der organiserer piloter.

FPU har eksisteret siden 1970. FPU ledes demokratisk af en valgt daglig ledelse med formand og næstformanden og en bestyrelse bestående af formændene fra de største medlemsafdelinger.

FPU er tilsluttet LO via Brancheorganisationen Luftfart og Jernbane. Herudover er vi medlem af DALPA, ECA, IFALPA, NTF, ETF og ITF.

FPU arbejder strategisk efter vores 4 bærende værdier:

  • Medlemmerne i centrum
  • Udvikling
  • Respekt
  • Åbenhed